Kali писал(а): ↑27 авг 2024, 05:418.6 DIS GABA-sú DU8.MES-at SAG.KI-sú SUB-ut MUD ina KA-sú pi-qam la p[i-qa]m {DU}-k[a] SÀ-sú pi-qam la pi -qam MUD-ud
**Якщо у нього чисті груди, (судини його скроні зруйнувалися, кров безперервно тече з носа/рота, (і) його серце тремтить (МУД-уд) безупинно\
8.7 [DIS L]Ú TÙN.SÀ DIB.DIB-su bir-ka-sú i-ta-na-na-ha x x u sa -sal-la-sú KÚ.KÚ-sú ú- man-ga-ag in-ne-es-sil l-la-ta-sú ZAG u GüB il-la-ka KÚM SÀ-su TUKU-si SÀ-su pi-qa la pi-qa MUD-ud LÚ.BI ka-sip
**Якщо його печінка постійно турбує, його коліна постійно втомлюються, його [. . .] і в нього постійно болить спина, він окостенів і млявий, його {слина} тече вліво і вправо, у нього внутрішній жар, (і) його серце тремтить (MUD-ud) безупинно, ця людина зачарована
8.8 DIS NA SÀ-sú GAZ.MES-sú pi-qam NU pi-qam i-par-ru-ud NA BI
**Якщо його серце постійно руйнує його (і) безперервно здригається (i-par-ru-ud),
8.9 DIS SÀ-sú MUD.MUD-ud SAG SÀ-sú GU4.UD.MES IGI-sú ana e-tu-ti NIR.NIR-as. SU GIDIM7
**Якщо його серце тремтить, верхня частина живота (епігастрій) швидко пульсує, і він витягає очі у бік темряви (світлофобія), «рука» привида.
8.10 DIS Á-sú bir-ka-sú i-ta-na-na-ha ina pi-qam SÀ-sú MUD-ud ina KI. -qam la pi-qam in-ne-sil KUM SÀ-sú TUKU.MES NA BI OH DIB-su KI.MIN GIDIM7 DIB-su
**Якщо в нього постійно втомлюються руки і коліна, раптом серце в нього тремтить, слина тече (коли він знаходиться) у {своєму ліжку}, він безупинно мляв, (і) у нього постійно внутрішній жар, чаклунський плівок вражає цю людину (або ) привид вражає його.
8.11 DIS NA IGI.MES-sú NIGIN-du.ME GÌR.MES-sú DUB.DUB-ka hu-us-sa GAZ[SÀ] pi-rit-tum TUKU.TUKU-SI SU .NAM.LÚ.U18. LU UGU-sú GÁL (BAM 317 r. 24–25)
**Якщо здається, що обличчя людини постійно крутиться, її ноги постійно напружені, у нього постійно виникає відчуття тисняви в серці і тремтлива, «рука» людства на ньому.
8.12 DIS NA hu-us.-sa GAZ SÀ-bi TUKU.TUKU-si . . . (BAM 317 r. 10; BAM 444 r. 14; BAM 445:1)
**Якщо в людини постійно виникає давить в грудях.
8.15 DIS NA ina ma-ka-li-sú SÀ-sú GAZ.MES-sú ina É sal-te ina SILA pu-uh-pu-hu-u GAR-sou NA BI
**Якщо, коли людина їсть, її серце постійно руйнує її, (і) в будинку сварки та вуличні заворушення завдаються їй,
8.16 DIS NA hu-us-sa GAZ SÀ-bi u SAG.PA.KIL TUKU.MES-SI NU-UL-LA-TI SÀ-SU-I-TA-MU . . . (БАМ 316 III 23-24)18
**Якщо в людини постійно виникає відчуття розбитості в грудях і депресія (і) його серце обмірковує неправду. . .
8.17 DIS NA GAZ SÀ -bi TUKU.TUKU-si ur-ra u GI6 pu-luh-tu/
**Якщо у людини постійно здавлює груди (і) день і ніч у нього боязкість/тремтіння
8.18 DIS ZI-su GU4.UD.ME u SÀ MES-su it-te-nen-bi-tu GAM(DPSXAobv.30//Bobv.34 = TDP 84:30)
**Якщо його дихання стане прискореним і його нутрощі будуть постійно спазмовані, він помре.
8.19 DIS ZI-su GU4.UD.ME u SA.MES-sú sap-ku GAM/DIS ZI-su i-tar-rak-ma qit-ru-bat[G]AM (DPS X A obv. obv. 35–36 = TDP 84:31)
*Якщо його дихання стане прискореним і його м'язи напружаться, він помре. Якщо його дихання стане уривчастим і пульсуючим, він помре.
Давньовавилонська медицина
- Kali
- Администратор
Re: Давньовавилонська медицина
- Kali
- Администратор
Kali писал(а): ↑26 авг 2024, 15:39mi?-i]h?-su suk-su-du ú-nap-paq ma-aq-t
Поки напад долав (мене), я задихався, як епілептик,
«(Ні), [якби він] не затримався, смерть «покрила б моє обличчя»»
Симптом mihiṣ libbi "серцевий напад" (mihṣu означає "удар, удар" (зброї) або "напад" (демонів)) досі, здається, не засвідчений в жодному іншому медичному тексті,
- Kali
- Администратор
Kali писал(а): ↑26 авг 2024, 15:37Серцевий напад
Симптом mihiṣ libbi "серцевий напад" (mihṣu означає "удар" (зброї) або "атака" (демонів))
36) C20'
[Якщо епігастрія у чоловіка піднята. Якщо у чоловіка] трапився «серцевий напад» або набряк грудної клітки.
Інципіт EPIGASTRIUM Tablet 2 ще вдалося ідентифікувати в текстових джерелах. Текст, що зберігся в рядку 36 AMC, не позбавлений філологічних проблем. Так, Дж. Скерлок (2014а: 299: 20') читає [DIŠ NA ki]-is ŠÀ ù di-kiš GABA TUK-ši «Якщо у людини kīs libbi і біль у грудях, що колють». Проте зіставлення підтверджують наявність слідів знака перед -is, які підходять до читання ki-is, але сліди цього знака більше схожі HI. Таким чином, читання mi-h]i-iṣ ŠÀ букв. Тут передбачається "інсульт зсередини" або "серцевий напад".
Симптом dikiš irti «здуття грудної клітки» виникає, наприклад, при AMT 51/2+AMT 52/9: 2' (CDLI P396647): [DIŠ NA ... SA]G ˹ŠÀ˺-šú KÚM TUK.TUK di -kiš GABA GIG x[...] «[Якщо чоловік ...] його [епі]гастрій завжди лихоманить, він страждає від набряку грудей [...]», але запис не ідентичний рядку 36 АМС (пор. вище АМС 11. 25, 27).
XVIII ПСИХІЧНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ
91) 91) Dr14'(+)Er25' DIŠ NA hu-˹uṣ˺-ṣa GA[Z ŠÀ TUK.TUK-ši .........]-˹ú?˺ MU.NE
Якщо чоловік [постійно відчуває] напругу (і) ['серце]розбивається', [...] це його назва.
93) Dr16'(+)Er27' NÍGIN 3 DUB.MEŠ DIŠ N
Усього три таблички (розділу) «Якщо людина [постійно відчуває напругу (і) «розбите серце», ... це] його [ім'я]».
- Kali
- Администратор
Kali писал(а): ↑26 авг 2024, 15:38mi-h]i-iṣ ŠÀ літер. Тут передбачається "інсульт зсередини" або "серцевий напад".
dikiš irti «здуття грудної клітки»
[DIŠ NA ... SA]G ˹ŠÀ˺-šú KÚM TUK.TUK di-kiš GABA GIG x[...] «[якщо чоловік ...] його [епі]гастрій завжди лихоманить, він страждає від набряку грудей [...]»,
[DIŠ N]A NAM.ÉRIM shah-[hi]-hu GIG mim-mu-u i-lem-mu / ˹ina˺ ŠÀ-šú la i-na-ah «Якщо людина страждає від виснажливого прокляття, то що все, що він не з'їсть, не залишається в цьому череві, і він виливає це сирим у свій задній прохід, (і ) він не може їсти їжу, ця людина буде довго хворіти, а потім помре;
- Kali
- Администратор
Kali писал(а): ↑03 окт 2024, 13:33li-ib-bi m-ra-aṣ-m[a] серце наповнилося горем
lìb-bi ma-ri-iṣ Мені дуже сумно
lìb-bi iš-pil-u-ni впав у відчай
ina hi-ip lib-bi З глибокою тривогою
ni-sà-tum розпач (шумерською pa.sag.lagab)
pí-iš-tum ù la ṭú-ub li-ib-bi ih-ta-mi-
«Я продовжую йти з порожніми руками, і я вражений хворобою очей, властивою переписувачам
([e-re]-es-shi-ia-ma ki-ma ta-mi-im at-ta-na-al-la-ak). Бідолашний, я ходжу, як проклятий»
Він помирає від розбитого серця
ku-su-up lìb-bi a-mu-at я вмираю від розбитого серця
hi-ip lib-bi iṣ-ṣa-ab-ta-ni мене охопила паніка
ap-ta-láh я надзвичайно злякався
is-sak-na-nim-ma i-da-at pi-rit-ti провісники страху встановлені для мене
a-di-rat lìb-bi-ia Моє обличчя потемніло від страху мого серця
pi-rit-tum u hat-tum Жах та паніка
ina gi-tal-lu-ti Мої кишки тремтіли від вічного страху
libbašu šûdur «його дух наляканий») у поєднанні зі втратою пам'яті (2amâtîšu imtanašši «він забуває свої слова»), що прирівнюється до божевілля (3ṭêmšu ušta[nna]42 «його розум нестійкий, він божевільний»). Потім опис переходить до занепаду духу (3libbašu šapilšu), "ірраціонального страху" (3 ramânšu šupluhšu "сам він охоплений страхом" або "він викликає у себе страх") і свого роду словесному маренні: його дух змушує його "роздумувати безглуздість" (3nullâti libbaš[u Įtammu].
muruṣ libbi «сум»
la ṭûb libbi «неблагополуччя, нещастя»
lumun libbi «погане самопочуття»
muruṣ libb Серцевий смуток, бути нещасним, хвилюватися
tûb libbi muruṣ libbi, бути нещасним
la ṭú-ub li-ib-bi ih-ta-mi-[šu-ni-in-ni] «нещастя зашкодило моє серце».
ašuštu imtanaqqussu (šub.šub-su) «його постійно обурюють муки».
(a-šu-uš-tum tukmeš-ši «мука відбувається знову і знову», (t-ta-na-áš-a-áš, «він глибоко мучиться»)
«іноді він блідий, іноді червоний (і) іноді його обличчя стає темнішим і темнішим» (zamar aruq zamar sâm zamar pânûšu iṣṣanallimû), «він у похмурому настрої» (ûtaddar), «він сил не залишилося» (або «невесняний») , uštannah), «не хоче говорити» (ana dabâbi libbaš[u lâ inaššîšu), «засмутився/замучив» ([išš]uš)
- Kali
- Администратор
Kali писал(а): ↑03 окт 2024, 13:19šumma amīlu dem[makur]rû iṣbassu ṭēmšu i[štananni] 2 amâtušu ittanakkirū [ṭē]mšu im[tanaqqussu]
Якщо людина психічно ненормальна: її розум постійно бентежиться, її мова постійно змінюється, її [розум] продовжує [ламатися] (і) вона багато говорить
ka.hi.kúr.ra має знаходитися в області словесного виразу, а точніше, в області «багато говорити»
mašādu це дієслово, корінь якого той самий, що й у mišittu (неврологічне розлад, що викликає параліч і застій у мозку), якщо тільки результатом дієслова mišittu не може бути божевілля. Тому на даний момент ka.hi.kúr.ra пояснюється як «багато говорити», можна було б помітити, що цей термін пов'язаний з дієсловом dâlu, який перекладають як неспокійну поведінку, дієслово, яке може використовуватися для позначення поведінки психічно ненормальної людини і яка відповідає частішому дієслову rapādu (бродити, безцільно ходити, блукати) у медичних текстах.
ka.hi.kúr.ra слід вимовляти /dēmakūru/ і має аккадський еквівалент šanê ṭēmu. Таким чином, це перше свідчення цього виразу як явно відноситься до божевілля, зміни розуму або душевного розладу (з дієсловом šanû)
Свідчення ka.hi.kúr.ra у цих чотирьох списках приводять до висновку, що demma.kúr.ra правильно читає цю послідовність знаків і що аккадська мова, що відповідає їй або пояснює її, ділиться на dubbubu (багато говорити) та споріднені вирази šinīt ṭēmi і šanē ṭēmi (що призводить до значення божевілля: психічна зміна / зміна / розлад).
Dubbubu має шумерський еквівалент dug.hi.kur.ra (…). Відповідаючи на ту саму ідеограму і пояснюючись одне за одним у нашому тексті, ці два слова є синонімами. Зрозуміло, що у світлі цих останніх еквівалентів словники придумали значення «говорити як дурень, говорити плутано» для терміну dubbubu (марити таким чином, для dubbubu, в його сенсі говорити як божевільний, єдиним слідом, мабуть, є прислівник манери dubbubiš, відзначене Ламбертом у sadri pakkaku dubbubiš t[u-…]
Слід також зазначити, що lā idabbub (він не говорить) також є симптомом (TDP 26:75', TDP 27:22) і той факт, що цій згадці в обох випадках передує ka-šú dab-ma. («його рота взято таким чином, що») передбачає контрастну семіологію. ki-šú idabbub (він говорить сам із собою) TDP 26:67' або itti libbīšu iddanabbbub … ṭēmšu iltanannī[šu]часто пов'язують з безумством.
magal idabbub вважалося розладом настрою, воно скоріше ставилося б до екзальтації настрою типу нестримної радості, ніж до стану пригніченості. Зв'язувати ці дві поведінки: депресію (що виражається словом maqātu) і збудження (яке виражається словом magal) для того, щоб викликати явища циклотімії, тобто чергування ейфоричних станів і депресивних станів, було б тут надмірним тлумаченням, недоречним у даному контексті6,4 спостереження, яке ще належить довести у месопотамській медицині.
ki-šú idabbub (він говорить сам із собою) TDP 26:67' або itti libbīšu iddanabbbub … ṭēmšu iltanannī[šu] часто пов'язують з безумством. Логорея з її значенням словесного збудження, мабуть, більше підходить під поняття ненормальної поведінки душевнохворої (навіть агресивної), ніж людини, яка страждає на депресію (як правило, депресивна людина загальмована, навіть ступорозна).
- Kali
- Администратор
Kali писал(а): ↑03 окт 2024, 13:17demakurû (дієслово nakaru)
Тепер ми вивчимо посилання для другої основної групи аккадських виразів божевілля: тих, у яких «зміна розуму» виражається іншим дієсловом, що означає «переробляти», nakaru (Sum. KÚR).
редактор Діагностичного довідника, Таблиці XXII, хотів розрізняти два типи свідомості, що змінюється (sanu і nakaru). В іншому місці Довідника nakaru пов'язано з «обертанням» і «блуканням»:
«Якщо в його епігастрії міститься «жар», його свідомість знову і знову змінюється (KUR.KUR-šú = nakru Gtn): він випив води виру. (?) Річки, бо..., він помре». Його розум змінився для нього (KÚR-šum-ma), він бродить (rapadu D), сам того не знаючи: як припадок духу» . Його розум змінився для нього (KÚR-sum-ma), і він пряде (ðamû)». Три уривки припускають, що це захворювання голови:
1. Після удару (mahasu) по голові одним із симптомів є те, що «його розум змінюється для нього (KÚR-sum-ma) і він обертається (tamû)»; він помре.
2. Хворий, голова якого «захоплена»: «Якщо він пригнічений (LÁ, hatu), його розум змінюється для нього (KÚR-šum-ma) і він бродить (rapdu D), не знаючи (цього)».
3. «Якщо його вуха важкі йому (тобто. він погано чує), його розум змінюється йому знову і знову (KÚR.KUR-šú), і його мова (dabbu) припиняється: він помре». Зверніть увагу, що у стандартних переліках нездужань «припадок у голові» (sagkidabbû, SAG.KI.DAB.BA) передує. Пацієнт із проблемами в епігастрії може відчувати зміну (nakaru) розуму «знов і знову»: «Якщо його епігастрія загострена (zaqaru), але у нього немає «спека», його свідомість знову і знову змінюється (KUR.KUR): переважний водянкою» (ŠÚ. ŠÚ [=sinipti] aganutillê Випнутий живіт вже вказує на водянку.
У більш ранній версії Довідника ми знаходимо ці два записи: «[Якщо свідомість хворої людини] змінюється знову і знову (KÚR.KÚR-sum): […]». «[Якщо хвора людина, те саме] і «він не опановує свого розуму» (temšu la sabit) (= у нього немає ініціативи): Ці дві ознаки схожі.
Єдина інша важлива згадка можна знайти в медико-магічному ритуалі, який дає смерть як прогноз (у стилі Діагностичного довідника, основного джерела цієї форми божевілля!). Всі симптоми пов'язані з чаклунством: «Якщо м'яз правого стегна людини «стосується» його знову і знову, у нього завжди відбувається «ослаблення плоті», його кінцівки окостеніють (maggu), його розум знову і знову «міняється» (KÚR .KÚR), він забуває все, що робив, його слина біла: проти цієї людини чаклунство було скоєно... Рука zikurrudû; він помре»
Двічі цьому божевіллям передує діагноз, що «злий демон Алу зійшов на нього (sahapu)». у голові, demakurû, запаморочення (sud pani), сказ (šegû), сплутані сновидіння».
постійно засмучений (u ištanannû), мій власний розум... мені невідомий (t[em r]amnija...ittija la idû)». У пізньому лексичному тексті «божевілля» (KA. = šá-ni tè-mu) слідує за епілепсією (an.ta.šub.ba = miqtu, bennu); після неї слідують водянка (a.ga.nu.til.la = me-e ra-bu-te) і найстрашніше шкірне захворювання, що часто перекладається як «проказа» (sahar.šub.ba = ga-ra-bu). Рівняння аккадською є швидше поясненням, ніж перекладом шумерських слів. Тепер ми повернемося до єдиного терапевтичного тексту про demakurû, BAM 3202.
Вище ми показали, що перший розділ протиставляє його іншій «зміні» розуму, šanû. Ми повторюємо: «Якщо demakurû опанував людину, і його розум змінюється (šanû) знову і знову, його слова змінюються (nakaru) знову і знову, він знову і знову впадає в депресію (букв. «його розум падає») і він говорить ( dabbu) багато: для того, щоб повернути йому свій розум (…)». Цікаво відзначити, що лікування означає, що розум «повертається» до його власника. Це говорить про те, що розум було вилучено.
Далі слідує інша хвороба: «Якщо людина тремтить (galatu) у своєму ліжку, знову і знову, він шумить (sasu), як коза, він стогне (ramamu), він боїться (paradu), він багато говорить: Рука Епілепсії (bennu) , демон, намісник Сіна» передують demakurû. У нас може бути коментар до цього чи подібного тексту. Коментар каже нам у колофоні, що він коментує текст, який починається з першого рядка «Якщо demakurû схопив його і…».
- Kali
- Администратор
Kali писал(а): ↑03 окт 2024, 13:33li-ib-bi m-ra-aṣ-m[a] серце наповнилося горем
lìb-bi ma-ri-iṣ Мені дуже сумно
lìb-bi iš-pil-u-ni впав у відчай
ina hi-ip lib-bi З глибокою тривогою
ni-sà-tum розпач (шумерською pa.sag.lagab)
pí-iš-tum ù la ṭú-ub li-ib-bi ih-ta-mi-
«Я продовжую йти з порожніми руками, і я вражений хворобою очей, властивою переписувачам
([e-re]-es-shi-ia-ma ki-ma ta-mi-im at-ta-na-al-la-ak). Бідолашний, я ходжу, як проклятий»
Він помирає від розбитого серця
ku-su-up lìb-bi a-mu-at я вмираю від розбитого серця
hi-ip lib-bi iṣ-ṣa-ab-ta-ni мене охопила паніка
ap-ta-láh я надзвичайно злякався
is-sak-na-nim-ma i-da-at pi-rit-ti провісники страху встановлені для мене
a-di-rat lìb-bi-ia Моє обличчя потемніло від страху мого серця
pi-rit-tum u hat-tum Жах та паніка
ina gi-tal-lu-ti Мої кишки тремтіли від вічного страху
libbašu šûdur «його дух наляканий») у поєднанні зі втратою пам'яті (2amâtîšu imtanašši «він забуває свої слова»), що прирівнюється до божевілля (3ṭêmšu ušta[nna]42 «його розум нестійкий, він божевільний»). Потім опис переходить до занепаду духу (3libbašu šapilšu), "ірраціонального страху" (3 ramânšu šupluhšu "сам він охоплений страхом" або "він викликає у себе страх") і свого роду словесному маренні: його дух змушує його "роздумувати безглуздість" (3nullâti libbaš[u Įtammu].
muruṣ libbi «сум»
la ṭûb libbi «неблагополуччя, нещастя»
lumun libbi «погане самопочуття»
muruṣ libb Серцевий смуток, бути нещасним, хвилюватися
tûb libbi muruṣ libbi, бути нещасним
la ṭú-ub li-ib-bi ih-ta-mi-[šu-ni-in-ni] «нещастя зашкодило моє серце».
ašuštu imtanaqqussu (šub.šub-su) «його постійно обурюють муки».
(a-šu-uš-tum tukmeš-ši «мука відбувається знову і знову», (t-ta-na-áš-a-áš, «він глибоко мучиться»)
«іноді він блідий, іноді червоний (і) іноді його обличчя стає темнішим і темнішим» (zamar aruq zamar sâm zamar pânûšu iṣṣanallimû), «він у похмурому настрої» (ûtaddar), «він сил не залишилося» (або «невесняний») , uštannah), «не хоче говорити» (ana dabâbi libbaš[u lâ inaššîšu), «засмутився/замучив» ([išš]uš)
- Kali
- Администратор
Kali писал(а): ↑11 окт 2024, 13:54Психічні проблеми
DPS 26 26’-27’: šumma enūma immaṭṭīšu talammašu kabassu u uzaqqassu arkīšu immaṭṭīšum-ma ramanšu imašši an.ta.šub.ba ina mašal ūmi ikabassu
«Якщо, коли він ослаблений, його тулуб важкий і змушує його страждати від поколюючого болю, після того, як він ослаблений, він забуває про себе (буквально його ramanu): хвороба an.ta .šub.ba, опівдні, (це) йому буде важко».
DPS 26 28’-29’: šumma enūma immaṭṭišu nakkaptūšu ikkalāšu libbāšu iḫteneppīšu arkānu qātāšu šēpāšu ukapp[ar] nabalkut ru’ûsu lā irašši: ittanagrar atu: ḫamitu
«Якщо, коли він ослаблений, його скроні змушують його страждати від пожираючого болю, його libbu постійно спричиняє йому гніт, а потім він тре руки та ноги, він крутиться (у всіх напрямках), він більше не має слини або постійно наляканий; він падає або знерухомлюється:
DPS 26 43’-44’: šumma ša ṣabātīšu šutēqrub enūma imaṭṭišu qātīšu kīma ša kuṣṣu iṣbassu iḫēssi šēpāšu iṭarraṣ u magallut -ma inâḫ ṣābissu ipallas
«Якщо той, хто його схопив, підійде до нього дуже близько, то, коли він ослаблений, він прикриває руки, як у того, хто охопив холодом, його ноги напружені і він сильно тремтить від страху, а потім заспокоюється, він дивиться на того, хто схопила його:
DPS 26 48’-49’: šumma ina ṣalūtīšu iṣbassu-ma ṣābissu ipallas ireḫḫišum-ma ramanīšu imašši kīma ša idkūšu iparrud
«Якщо уві сні його схопили, і він дивиться на того, хто його схопив, він приголомшений і забуває себе (букв. його ramuu), як той, кого укололи, він боїться
DPS 26 64’-65’: šumma enūma ṣabātišu libbī ištanassi īnāšu ipettû u ikattamû ummu li’ba išu rēš appīšu ulappat appat ubānāt qāti u šēpīšu kasṣa marsu šuātu tušadbabšu-ma lā ipp al
«Якщо під час захоплення він постійно кричить «мій ліббу, мій ліббу», його очі відкриваються і закриваються, у нього лихоманка лі’бу, він б’ється кінчиком носа, кінчики пальців рук і ніг холодні, ти змушуєш цього хворого говорити, але він не відповідає
DPS 26 66’-68’: šumma enūma ṣabātīšu libbī ištanassi īnāšu ipette u ikattam ummu li’ba išu rēš appīšu ulappat appat ubānāt qāti u šēpīšu kasṣa murṣu iṣbatūšu inaṭal it tīšu iddanabbub u ramanīšu uttanakkar
«Якщо під час захоплення він постійно кричить «мій ліббу, мій ліббу», його очі відкриваються і закриваються, у нього лихоманка лі’бу, він б’ється кінчиком носа, кінчики пальців рук і ніг холодні, хвороба, яка охопила його, він бачить це і постійно з нею розмовляє, і його самораману постійно дуже змінюється:
DPS 26 75’: šumma minâtūšu kīma ša balṭi neḫa pûšu ṣabit-ma lā iddanabbub qāt eṭemmi šaggaši: qāt eṭemmi qalî
«Якщо його кінцівки розслаблені (дослівно спокійні), як у здорової людини, його рот стискається, і він більше не може говорити взагалі: рука вбивчого духа-етемму або рука духу-етемму спаленої людини. »
DPS 26 82'-83: šumma parid-ma ittenetbi magal iddanabbub u i[gdanallut]
«Якщо він боїться і постійно встає, якщо він постійно багато говорить і він [постійно тремтить від страху]
DPS 26 86’-87’: šumma ikkillu ištanassīšu u šū itanappalšu enūma ištanassīšu atta mannu idabbub
«Якщо крик постійно кричить (на) нього і його, він постійно відповідає на нього; коли він постійно (на) нього кричить, він каже: «ти хто? ":
DPS 26 88’: šumma ikkillu ištanassīšu u šū itanappalšu itebbi u ikammis rabiṣ ḫurbati iṣbassu
«Якщо крик постійно кричить (на) нього і його, він постійно відповідає на нього; він встає і стає на коліна: демон-
рабісу спустошення охопив його».
DPS 26 89’-90’: šumma ikkillu ištanassīšu enūma išassūšu šū itanappalšu ittanaspak itebbi-ma ikaššuš itebbi u
ikammis murṣussu uštezeb rābiṣu murtappidu iṣbassu
«Якщо крик постійно кричить (на) нього (і) коли він плаче, він постійно йому відповідає; він постійно в пастці59,
він встає і паморочиться в голові, він встає і стає на коліна. Він одужає від своєї хвороби: бродячий демон-рабісу схопив його».
DPS 27 19: [šumma amēlu ma]mma īmur-ma ṣubassu ittanassuk urappad īnāšu umaḫḫaṣ
«[Якщо людина] бачить [когось] і знімає з нього одяг, він блукає, б'є собі в очі:
23šumma am[ēlu šerʾ]ān [pē]m imittīšu iltanappassu šiḫḫat šī[rī ir]tanašši 24m[inât]ū[šu] mangā ṭēmšu ittanakkir-ma mala īpušu
23Якщо чоловік, волокна-šer’]ānu його правого стегна постійно страждають, [він] постійно має стан-šiḫḫatu плоті,
24 [Його кінцівки затверділи, його розум постійно змінюється, і все, що він робить,
91šumma amēlu uzza īšu bēl amatīšu ītanam[dar] 92ēl amatīšu galit zamar zamar uštann[aḫ]
95itti або amēli šuzzur imât(?)
91Якщо людина гнівається, вона постійно затьмарена] (мати) супротивника,
92він тремтить від страху перед обличчям свого супротивника, іноді його мучать, іноді (ні):
95itti ili amēli šuzzur imât(?)
95Він огидний (в очах) Бога і людини. Він помре (?).
- Kali
- Администратор
Kali писал(а): ↑07 окт 2024, 11:38(kala) šīrīšu simmatu irtanaššû
šīrūšu šimmatu ukallū
zumuršu šimmatu ukāl
aḫāšu ušammamāšu
aḫīšu šimmatu ukāl
qātāšu išammamāšu
(уся) його плоть параліч
його тіло зберігає параліч, його тіло зберігає параліч
його руки паралізовані
його руки стримуються від паралічу
його руки паралізовані
qātāšu u šēpāšu ušammamāšu uzaqqatāšu
його руки та ноги паралізовані, і він страждає від поколюючого болю
bāmassu šimmatu ukāl
його тулуб зберігає параліч
dâdānūšu šaggū
сухожилля на його шиї жорсткі
ubānātūšu qātāšu īteneṣṣilāšu
його пальці і руки постійно обтяжені
pīqa lā pīqa ūtaṣṣal
час від часу його обтяжують
rimûtu irašši
rimûtu irtanašši
у нього оніміння
у нього постійно оніміння
dikiš šīrī šimmatu rimûtu ... artanaššû
mangu luʾtu eli šīrīya itbukū
У мене постійно пронизливий біль у тілі, параліч, оніміння...
вилий жорсткість і бруд на мою плоть
ummu mungu zuʾtu siliʾtu šiḫḫat šīrī [...] pūti irti qaqqadi dimītu artanaššû
У мене постійно лихоманка, скутість, піт, нудота, šiḫḫatu-хвороба тіла, [...] чола, грудей, голови та (у мене) судоми
dâdānūya šaggū
сухожилля в моїй шиї жорсткі
aḫīya uṣṣilū (var. uzzirū
мої руки важкі
dalḫāku dulluḫāku
lāʾšāku pardāku
ḫamâku damâku
Я стурбований, засмучений, пригнічений, боюся
знерухомлений, судомний
minâtūšu mangā ḫamitu
його кінцівки жорстко знерухомлені
qātāšu amša-ma taraṣa lā īle’e
qātāšu u šēpāšu amša- ma tarāṣa lā īle’e
його руки замерзли (і) він не може їх розтягнути
його руки й ноги мерзнуть, і він не може їх розігнути
šēpāšu amša-ma ana tarāṣa lā īle’e
šēpāšu iṭarraṣ
enūma immaṭṭīšu minātušu išammamašu
minâtūšu iptanaṭṭar
ноги мерзнуть, і він не може їх розігнути
ноги напружені
при ослабленні його кінцівки паралізовані
його кінцівки постійно розв'язані
kāl pagria itaḫḫaz rimûtu / mišittu imtaqut eli šīrīya / mangu iṣbat idīya / lu'utu imtaqut eli birkīya / mašâ-ma namušiša šēpāya :
«Все моє тіло- pagru охопило заціпеніння / страждання-mišittu впало на моє тіло / жорсткість охопила мої руки / м’якість впала на мої коліна / мої ноги забули (як) рухатися»