ПерекладKali писал(а): ↑26 июн 2024, 16:11Kali писал(а): ↑30 май 2024, 14:59Стела Меша, стародавній кам’яний пам’ятник із Йорданії, який зараз знаходиться в музеї Лувр, містить найдовший північно-семітський напис, що зберігся. Напис вшановує те, як моавський цар Меша, правитель невелике королівство на схід від Мертвого моря, підтримане своїм богом-покровителем Кемошем, вигнало царського спадкоємця Омрі (який не називається) з території Моава після покоління ізраїльського панування (2 Царів 3). У цьому контексті Меша повідомляє:
Чемош сказав мені: «Іди! Захопіть Нево в Ізраїля!» Я пішов уночі і бився проти нього ... Я схопив його і вбив усіх (це): сім тисяч чоловіків і хлопців, жінок і дівчат і вагітних жінок. Саме (богу) Аштар-Кемошу (що) я присвятив його на знищення. Я взяв звідти Господні посудини і притягнув їх перед Кемош.
Перемога моавського царя над ізраїльтянами в Нево включала захоплення релігійних предметів, присвячених Яхве, які Меша поставив перед моавським богом Кемошем. Політичні наслідки цього вчинку зрозумілі: Меша та моавітське божество Чемош перемогли царя Омріда та ізраїльського бога,
Якщо говорити ширше, у дев’ятому та восьмому століттях у Леванті виникли інші невеликі королівства, кожне з яких мало свого королівського бога-покровителя, який, очолюючи невеликий пантеон, забезпечує захист і процвітання народу (1 Царів 11:33). . Чемош, наприклад, постає як королівський покровитель Моава та божественний воїн, при цьому мало доказів поклоніння будь-якому іншому головному моавітському божеству.
Керакський напис , також відомий як напис Кемошіат , був виявлений у 1958 році в Йорданії , поблизу Ваді -ель-Керак . Це базальтовий фрагмент напису розміром 12,5 сантиметрів (4,9 дюйма) у висоту і 14 сантиметрів (5,5 дюйма) в ширину. Напис датовано кінцем IX століття до нашої ери . Напис відомий як KAI 306.
Напис містить 3 неповні рядки, що містять 8 повних слів і фрагменти ще 5, усі вони написані « моавітською мовою », відомою лише з одного іншого артефакту — стели Меша . Текст напису схожий на текст на стелі Меша, але є одна особливість: буква Хе має чотири горизонтальні штрихи, що йдуть ліворуч від вертикального штриха, тоді як типовий Хе в північно-західних семітських написах Х-V століття до нашої ери містить лише три штрихи ліворуч. Ця буква присутня в написі не менше 3 разів, і кожен раз вона з'являється 4 горизонтальними штрихами. Ще одна відмінність між стелою Меша та моавським написом полягає в розділенні слів. На стелі Меша — крапки, а на моавському написі — маленькі лінії.
[Я (ім’я), син Чемош-ята, царя моавського дібоніта...
2 у храмі Кемоша як жертва, тому що я люблю...]
3 [...] І ось, я зробив це..
Розкопаний у Йорданії в 1958 році, цей напис був висічений на сіро-чорному базальті або самим Мешею, або його батьком Кемошіатом приблизно в середині 9 століття до нашої ери. Поверхня ретельно відшліфована і хвилястими лініями вкрита нижня частина фрагмента; це призвело до гіпотези, що напис було висічено на спеціально підготовленій панелі, розрізаючи надвоє одяг якоїсь фігури чи зображення, що стоїть. Така процедура дійсно має паралелі (порівняйте, наприклад, арамейський надгробний камінь Нераб VII ст. до н. е.). Тонке різьблене письмо, подібне до каменю Меша, демонструє специфічну особливість чотирьох бічних штрихів H, знайдених також у двох печатках із Соко та Ґів’ону. Текст видається святковим (присвята?), перелічуючи та згадуючи вчинки короля в автобіографічному стилі. На підставі аналогій з л. 1 каменю Меша деякі вчені вважають за краще читати «NK MŠ» BN («Я Меша , син Кемо ш ят...»), перед К]мшит в l. 1.