Давньовавилонська медицина

Kali
Администратор

Re: Давньовавилонська медицина

Сообщение Kali » 03 окт 2024, 13:33

li-ib-bi m-ra-aṣ-m[a] серце наповнилося горем
lìb-bi ma-ri-iṣ Мені дуже сумно
lìb-bi iš-pil-u-ni впав у відчай
ina hi-ip lib-bi З глибокою тривогою
ni-sà-tum розпач (шумерською pa.sag.lagab)
pí-iš-tum ù la ṭú-ub li-ib-bi ih-ta-mi-
«Я продовжую йти з порожніми руками, і я вражений хворобою очей, властивою переписувачам
([e-re]-es-shi-ia-ma ki-ma ta-mi-im at-ta-na-al-la-ak). Бідолашний, я ходжу, як проклятий»
Він помирає від розбитого серця
ku-su-up lìb-bi a-mu-at я вмираю від розбитого серця
hi-ip lib-bi iṣ-ṣa-ab-ta-ni мене охопила паніка
ap-ta-láh я надзвичайно злякався
is-sak-na-nim-ma i-da-at pi-rit-ti провісники страху встановлені для мене
a-di-rat lìb-bi-ia Моє обличчя потемніло від страху мого серця
pi-rit-tum u hat-tum Жах та паніка
ina gi-tal-lu-ti Мої кишки тремтіли від вічного страху
libbašu šûdur «його дух наляканий») у поєднанні зі втратою пам'яті (2amâtîšu imtanašši «він забуває свої слова»), що прирівнюється до божевілля (3ṭêmšu ušta[nna]42 «його розум нестійкий, він божевільний»). Потім опис переходить до занепаду духу (3libbašu šapilšu), "ірраціонального страху" (3 ramânšu šupluhšu "сам він охоплений страхом" або "він викликає у себе страх") і свого роду словесному маренні: його дух змушує його "роздумувати безглуздість" (3nullâti libbaš[u Įtammu].
muruṣ libbi «сум»
la ṭûb libbi «неблагополуччя, нещастя»
lumun libbi «погане самопочуття»
muruṣ libb Серцевий смуток, бути нещасним, хвилюватися
tûb libbi muruṣ libbi, бути нещасним
la ṭú-ub li-ib-bi ih-ta-mi-[šu-ni-in-ni] «нещастя зашкодило моє серце».
ašuštu imtanaqqussu (šub.šub-su) «його постійно обурюють муки».
(a-šu-uš-tum tukmeš-ši «мука відбувається знову і знову», (t-ta-na-áš-a-áš, «він глибоко мучиться»)
«іноді він блідий, іноді червоний (і) іноді його обличчя стає темнішим і темнішим» (zamar aruq zamar sâm zamar pânûšu iṣṣanallimû), «він у похмурому настрої» (ûtaddar), «він сил не залишилося» (або «невесняний») , uštannah), «не хоче говорити» (ana dabâbi libbaš[u lâ inaššîšu), «засмутився/замучив» ([išš]uš)

Kali
Администратор

Сообщение Kali » 03 окт 2024, 13:33

Нервово-психічні патології

šammī antašubbê
šammī ḫūṣa ḫīp libbi irtanašši
šammī nikis napišti

Kali
Администратор

Сообщение Kali » 03 окт 2024, 13:34

ku-su-up lìb-bi a-mu-at я вмираю від розбитого серця
lìb-bi is-su-gu моє серце здригнулося
мене охопила паніка (hi-ip lib-bi iṣ-ṣa-ab-ta-ni), я надзвичайно злякався (ap-ta-láh)
is-sak-na-nim-ma i-da-at pi-rit-ti, ознаки страху були встановлені для мене»
amêlu šû mûṣa maruṣ, ця людина страждає на конкремент (викинутий каменем).
amêlu šû nikimti šâri u ṣêti
maruṣ šipiršu ilabbirma šugidimmaku, ця людина хвора на переповнення вітру і лихоманкою типу сонячного удару, його
Проблеми будуть тривалими (бо?) це хвороба рук привиду.
"Серце низьке", перебувати в стані "зниженого духу", в пригніченому настрої, libbu šapil.
šapiltum (Durand 1997: 480, примітка c: «šapiltum, отже, має бути скороченим виразом для šapilti libbim, «депресія (моральна), депресія»»)
[diš na š]àmeš-šú it-te-[nem]-mi-ru liq ka-šú i-ta-nab-b[al 5 ...]-šú šim-ma-tú tukmeš-a i-geeš -su az-zu-za-a bi-bil ša tukmeš 6 [igi.du]8-ma ugu-šú nu dùg.ga munus šà-šú ha-ših-ma munus igi.du8-ma šà-šú nu -šú 7 [šà-šú a]-na da-ba-bi ša-pil na bi šu gidim.ma ús-šú. “
«Якщо у людини нетравлення шлунка? (букв. його кишечник у той час, коли він відчуває сильну потяг до їжі, але коли він бачить (їжу), йому гидко, він хоче зайнятися любов'ю з жінкою, але коли він бачить жінку, у нього немає ерекції, його серце занадто тихе , щоб казати: цю людину переслідує рука примари...»
Знижений настрій та дратівливість, libbašu šapil ikkašu kurri
мука виникає знову і знову (ašuštu irtanašši)
його дух/серце пригнічене (libbašu šapil), він запальний (libbašu šapil ikkašu kurri),
у нього порочне горе (hûṣ hîpi libbi irtanašši)
libbašu šûdur «його дух зляканий»
amâtîšu imtanašši «він забуває свої слова»
libbašu šapilšu, «ірраціональний страх»
ramânšu šupluhšu «сам себе долає страх» або «він викликає у себе страх») і свого роду словесне марення:
його дух змушує його «міркувати про нісенітницю/дурість» (nullâti libbaš[u îtammu]).

Kali
Администратор

uš-šu-šá-ku ra-a'-ba-ku ze-na-ku” Я в розпачі, я тремчу від люті, я гніваюсь
ašuštu imtanaqqussu (šub.šub-su) «його постійно обурюють муки»
ašuštu irtanašši(tukmeš-ši)«він знову і знову відчуває муки»
ašištu iṣbassu (dab-su) «муки охоплюють його».
"Я неспокійний" (ikki kuri iqtanabbi)
[u? itta? ]naššaš
він хворий на «любовну тугу» (muruṣ râmi maruṣ)

šumma amêlu ina ṭêm ramanišú … kûṣu imtanaqqussu ašuštu irtanašši birkâšu kasâ irassu [… it]tanaṣrahu? «якщо людина в повній свідомості… холод падає на нього, борошно виникає знову і знову, його «коліни» пов'язані, груди… горить жаром, тіло постійно стомлюється… пити, ця людина зачарована».

(a-šu-uš-tum tukmeš-ši «мука відбувається знову і знову», (t-ta-na-áš-a-áš, «він глибоко мучиться»)
zamar aruq zamar sâm zamar pânûšu iṣṣanallimû
іноді він блідий, іноді червоний (і) іноді його обличчя стає все темнішим і темнішим»

«він у похмурому настрої» ûtaddar
«у нього сил не залишилося»
«засмутився/замучив» [išš]uš

Kali
Администратор

šumma libbašu êm(kum) zu'tu kîma lubâṭi imtanaqqussu u îtanaššaš imât
«якщо всередині нього жарко, піт продовжує падати на нього, як при lubatu хвороби, і він постійно засмучений/замучений, він помре»

«Якщо його голова, його тіло і кінчик його ніс завдає йому пронизливого болю, губи видають сумний звук? ] та її постійно мучать..."

«Якщо він постійно темніє (букв. похмурий), його волосся постійно стирчить, (і), він помре вночі».

i-ta-[n]a-aš-ša-aš іп-та-на-а[р-р]у? «Тварин його постійно засмучує, його рве без кінця».
îtenerrub, «він задихається»,

18' i-ik-ka-la-a-šu, «якщо хвора людина (скаржиться, що): його руки та ноги пожирають його (пожирають його)»

він не міг всидіти на місці, він був неспокійний. жовчю

Вирази hûp або hîp libbi, що походять від hêpu, «розбивати, руйнувати об'єкт, ламати, роздавлювати» (CAD H: 170-171, AHw: 340-341), і kusup libbi, що походять від kasâpu, «розбивати, ламати». на частини»

вважає за краще перекладати hûp libbâte і hîp libbi як «зламу серця» порівняно з «дробленням серця». kusup libbi як «розбите серце», обидва є депресивними почуттями з відчуттям стиснення грудей.

hi-ip lib-bi відповідав «страху серця», порівнянному з арабським hāfa, а ku-su-up lib-bi було «розбите серце»

ina hûp libbâte imûat «він помирає від розбитого серця»

поєднується з охопленим жахом (hîp libbi iṣṣabtani aptalah), що є характерним психічним симптомом

У медичних текстах часто використовується той же вираз, що і в BAM 234: gaz lib-bi, hîp libbi, що відноситься до психічного розладу
у, пов'язаному з відчуттям розбитості, роздавлювання або напруження в грудях, але вони також використовують готовий вираз hûṣ hîpi libbi

gaz libbi як «серцевий біль»

ina ti-ri-ik lіb-bi mée-tu, вони померли від сильного серцебиття» або «вони були налякані до смерті».

Якщо людину постійно лякають темні передчуття/темні думки (ginâ šûdur), він турбується день і ніч (inazziq), він неодноразово зазнає збитків, його прибуток відрізаний, (люди) обмовляють на нього, хто (коли-небудь) говорить з ним бреше йому (або говорить оманливо, dâbib ittišu kîtte lâ idabbub), (люди) вказують «звинуваченням» (букв. зло) пальцем на нього (ubân lemutti arkîšu tarṣat), присутність у палаці більше не вітається (ina êkalli izzazzu la ma жахливо лякають (šunâtušu pardâ), він продовжує бачити уві сні мертвих людей: він страждає від горя (буквально на нього накладено горе, gaz šà gar-šú, hіpi libbi šakinšu).

Kali
Администратор

Сообщение Kali » 03 окт 2024, 13:35

після gaz lìb-bi tàmì» додається ще одна проблема: «Він не стримує/пам'ятає побачені сни» (або сни, які він бачить, не мають сенсу). ?), sunât immaru lâ ukâl» і «уві сні він ніби займається (незаконним?) сексом з жінкою і викидає сперму, ina suttîšu kîma ša itti sinništi uštahhu!? (uš-tahu! (ri) -<u>) u a.ri.a-šú30 iṣarrurû».

Kali
Администратор

Сообщение Kali » 03 окт 2024, 13:35

після gaz lìb-bi tàmì» додається ще одна проблема: «Він не стримує/пам'ятає побачені сни» (або сни, які він бачить, не мають сенсу). ?), sunât immaru lâ ukâl» і «уві сні він ніби займається (незаконним?) сексом з жінкою і викидає сперму, ina suttîšu kîma ša itti sinništi uštahhu!? (uš-tahu! (ri) -<u>) u a.ri.a-šú30 iṣarrurû».

Kali
Администратор

Сообщение Kali » 03 окт 2024, 13:39

Kali писал(а):
29 авг 2024, 11:51
Кашель
8.64 EN su-alu su-alu su-alu da-ni si-b[it-su] ina bi-rit ha-se-e it-ta-di GIS GU.ZA-sú
** Суалу, суалу, суалу, могутня [його] {хватка}. Він встановлює свій трон між легенями.

Кашель у більшості випадків є ознакою захворювання легких чи дихальних шляхів (трахеї/бронхів). Інфекція є частою причиною кашлю, але й інші причини, включаючи алергії та пухлини легень.

кашель різної форми та ступеня тяжкості, у тому числі продуктивний та сухий кашель. Він розділив кашель на дві основні категорії: su, alu u-кашель та guhhu-кашель. На підставі того факту, що термін su, alm u, мабуть, використовується для опису кашлюку (див. розділ 3 з 3.97–3.98), ми підозрюємо, що це був кашель, що гавкає, а guhhu — мідний кашель.

8.65 DIS NA su-alu sá si-hi GIG-ma GI.GÍD HAR.MES-sú IM DIRI u-sa-al ú-gan-na-ah UH TUKU-si . . . (Labat and Tournay, RA 40.116 obv. 8–9)
** Якщо людина хвора на хрип su,alu-кашлем, так що дихальне горло (трахея та/або бронхи) наповнені повітрям, він su,alu-кашляє(і) guhhu-кашляє(і) має мокротиння

8.66 DIS NA KUM ma-dam TUKU-ma la i-na-ah u-na-hat u i-sa-ulu SÀ-sú ana a-re-e i-ta-na-sá-a NAM.ERIM GIG( DPSXXII:26–27[AOAT43.253/254])
** Якщо людину сильно лихоманить і вона не може знайти спокою, вона глибоко дихає і сохне, кашляє, а її живіт нудить до блювоти, вона хвора на прокляття.

8.67 [DIS NA] SAG SÀ-sú M[AS.SÌ]LA.MES-sú KÚ.MES-sú ú-gan-na-ah [NA B]I HAR.MES GGUD.DA SÁ.SÁ ...( BAM564ii14?-15?
** [Якщо] у [людини] верхня частина живота (епігастрій) (і) його {плечі} постійно болять, (і) він guhhu-кашляє, {у цієї} [людини] хворі легені; він був «підхоплений» setu(черевною лихоманкою)

8.68 [DIS] NA GABA-su SAG{SÀ }MAS.SÌLA.MES-sú KÚ.MES-sú [UD].DASÁ.SÁ sum4-ma ú-ga-{na}-ah [HAR].ME GIG . . . (CTN 4.114 r. 7?-9?)
** [Якщо] у людини постійно болять груди, верхня частина живота (епігастрій) (і) плечі, його «дістав» setu (черевний тиф). Якщо він guhhu-кашляє, (у нього) хворі {легкі}. . .

8.69 DIS NA g[i-na-a] HAR.MES GIG-ma ú-gan-na-ah {ul}-tu OH-sú MÚD SUB-a . . . (BAM 44:16)
**Якщо у людини {постійно} хворі легені, то він guhrhru-кашляє (і) виробляє кров своєю слиною. . .

8.70 DIS NA ta-bi-lam u-sa-al ul SUB-a el-la-tú [ . . .]. . . (BAM 549 iv 4–5//AMT 81/1 iii 22.)//BAM 551 iii 6.
** Якщо людина кашляє сухим кашлем і не виділяє мокротиння [ . . .]

8.71 DIS NA su-a-la mu ÚH[TUKU-si]...(BAM549iv12;AMT81/1iii17 tã–18 tã//BAM 551 iii 2 tã)
** Якщо людина [є] su,alu-кашель з мокротою. . .

8.72 DIS NA KI.MIN su-a-lam BABBAR SUB.MES-a [. . .]
**Якщо. . . людина постійно виробляє білий кашель (мокроту). . .],

8.73 DIS NA su-a-lam ha-ha u ki-sir-tu H[AR.MES GIG]...(BAM548iv14?)
** Якщо людина [хвора] суалу-кашлем, hahhu (кривавим мокротинням) і густим мокротинням у легені} . . .
Термін kiṣirtu включає, завдяки своєму кореню, поняття формування/складання за допомогою зав'язування, з'єднання. Стосовно медичних посилань виходить смислове поле, що відноситься або до результату дії, або до дії. У першому випадку це, мабуть, «агрегований» матеріал («потік»), який може бути відірваний ротом, чи то з легеневої чи травної сфери. У другому випадку йдеться про патологічний стан; цілком ймовірно, що йдеться про такі поняття, як обструкція (закупорка) або пощипування (спазм) або навіть, можливо, ущільнення (при скороченні або іншому), і що це переклад патологічного відчуття (форма болю, що здавлює). kiṣirtu може впливати на легені (kiṣirti hašê) або ліббу (kiṣirti libbi). Що стосується захворювань респіраторного характеру, то термін kiṣirtu ставиться паралельно з suâlu та guhhu у заклинанні проти suâlu, наведеному вище; kiṣirti hašê може, крім того, увійти в диференціальний діагноз із suâlu; однак важко зрозуміти, до чого саме відноситься цей вираз, який може застосовуватися навіть у разі, коли респіраторна симптоматика не описана. Що стосується kiṣirti libbi, воно згадується один раз у серії суалам у зв'язку з кровохарканням. В кінці цієї ж колонки вираз kiṣir libbi, який також може позначати почуття, бере верх двічі, в суто травному контексті (біль у животі та блювання). Це єдине підтвердження цього терміну в медичному контексті такого типу, який, отже, не може бути точно ідентифікований, за винятком того, що цей вираз, паралельний kiṣirti libbi, і який, мабуть, вказує на патологічну форму типу внутрішньої «непрохідності». Як було зазначено вище, корінь KṢR приєднаний до групи дієслів, що включають поняття зв'язування, у тому числі KS', з переважною абдомінальною симптоматикою. У той же час важливо повідомити, що в суалам симптоматика kisir libbi в BAM 575 iv 37 точно така ж, як у kîs libbi в BAM 574 i 26. Що стосується значення в цьому контексті травлення, що це або свого роду фізіопатологічна проекція об'єктивуючого характеру, або переклад відчуття

ú-gan-na-ah «він кашляє», де вказано чорний колір того, що тоді є мокротинням: ú-gan-na-ah u ki-ṣir-ta-šú GE6. Це можуть бути чорні кров'яні згустки. Відзначимо також, трохи далі, ki-ṣir-ti ŠÀ GE6 ⌈ TUK⌉ -ši , можливо, «чорнуваті внутрішні (кров'яні) згустки» («чорна «пов'язана речовина» «серця» (= нутрощів)»)

kiṣirti hašê може перейти до dikšu (DIŠ NA ki-ṣir-te MUR.MEŠ GIG ana di-ik-ši [GUR...] ). Без упереджень привабливо інтерпретувати цей пасаж як симптоматику, яка починається з задишки (утруднення дихання) і яка «переходить» у стенокардію чи інфаркт (болі), що відновлює цілком зв'язну клінічну картину.

Також варто згадати терміни shini'tu та sanâ'u. Перший зустрічається тільки в справжньому корпусі, де зустрічається двічі: у контексті хворих грудей або болю в грудях (dikšu), йдеться про враження «пісок, пил», яке характеризує прихильність šiні'ту

Як вказує стандартний список патологічних станів, дієслово шанау відноситься до GÚ, kišâdu, , шиї або горла. Вираз SAHAR TUK, таким чином, може бути певною мірою еквівалентно «мати лопату в горлі», šiні'ту, можливо, відповідає відчуттю типу «біль у горлі», що відповідає «фарингіту», з наголосом на викликане роздратування. Дієслово sanâ'u, що відноситься до горла, також означає «мати біль у горлі», «дратувати горло». », але яке також може в деяких уривках медичного характеру означати в більш соматичному – «задишка», задишка

Kali
Администратор

Сообщение Kali » 04 окт 2024, 13:33

Психічні проблеми

85 šumma (DIŠ) ultu (TA) labânišu (SA.GÚ) adi (EN) eqbišu (SÌL.MUD-šú) ser'ânû (SA.MES) sag-gu su-'u-ra- sú kaš-ra isâšu (ME.HÉ-šú) hé-sa5 SA.DUGUD :
«Якщо від його шиї до п’яти, його сухожилля шер'яну жорсткі, брови його обличчя вузлуваті, його щока перекошена, [це] хвороба важких-шер'яну-сухожиль». TDP 82,27 = DPS 10 27 (Attia, 2000, стор. 53).

šikin murṣīšu lū tu’adda amēlu šū kašip: «ви не можете визначити šiknu його хвороби. Цей чоловік зачарований»

13ša ina SU.MU UZU.MEŠ.MU u SA.MEŠ.MU GÁL-u SAG.KI.MU iḫ-su-u
14IGI.MEŠ.MU ˹NÍGIN?˺-ṣa-na-du liq KA.MU ub-ba-lu UZU.MEŠ.MU i-šam-ma-mu
15ZAG pag-ri-ya5 u GÙB pag-ri-ya5 i-zu-zu EGIR.MU DU.DU-˹ku˺
16ana na-kás ZI-˹tì˺-ya GUB-zu DUTU ina IGI-ka eš-te-˹’i˺-[šu]
13(і), що в моєму тілі-zumrû, моїй плоті-šīru і в моїх волокнах-šer’ānu, що стискає мої скроні,
14 спазмами трусить моє обличчя, висихає піднебіння, паралізує мою плоть-шіру,
15 Стоїть праворуч (бік) і ліворуч (бік) мого тіла-пагру, постійно просувається позаду мене,
16 готовий перерізати мені горло,

20[qab-l]i-ti u šat ur-ri U4-me-šam-ma GE6 u ur-ra i-ḫi-ṭa-an-ni
21[du-um]-ma-an-ni ḫu-um-ma-an-ni u šum-ru-ṣa-an-ni mu-šá u ur-ra
20 [вночі й на світанку, щоденно вночі й удень він викликав у мене паніку,
21 [змушує] мене стогнати, знерухомлює мене, змушує мене хворіти вдень і вночі,

24šumma amēlu pānūšu iṣṣanundū binâtūšu ittanašpakā ḫuṣṣa ḫūṣ [libbi] 25pirittu irtanašši qāt amēlūti elīšu ibaš[ši] :
«Якщо чоловік постійно тремтить від спазмів, його кінцівки постійно розслаблені", (він має) постійно (з) гніт libbu, він постійно боїться: рука людини на ньому. (BAM 317 ред. 24-26)

i1šumma amēlu pānūšu iṣṣanindūšu 2uznāšu išaggumā 3sīrūšu šimmata 4irtanaššû 5libbāšu ittanadlaḫ 6šikin murṣīšu lū tu'adda (?) 7amēlu š ū kašip: «Якщо чоловік постійно тремтить від спазмів, його у вухах дзвенить, його тіло постійно паралічує, його ліббу постійно турбує, ви не можете визначити природу його хвороби. Цей чоловік зачарований». (BAM 214 i 1-7)

šumma pānīšu imtanaḫḫaṣ u ištanassi eṭem qalī iṣbassu: «Якщо він постійно б'є себе по обличчю і постійно кричить, спалений дух-eṭemmu охопив його» (DPS 9 76).

DPS 22 47: [šumma ṭēm]šu šanīšu-ma ṭēmšu lā ṣabit qāt eṭemmi murta[ppi]du imât – šumma ṭēmšu šanīšu uzzi ili: «[Якщо його розум мінливий і він не розуміє свого розуму: «рука» блукаючий дух-етемму, він помре – Якщо його розум зміниться: лють бога”.

DPS 26 89'-90': šumma ikkillu ištanassīšu enūma išassušu šū itanappalšu ittanaspak itebbi-ma ikaššuš itebbi u ikammis marṣišu uštezeb rābiṣu murtappidu iṣbassu: «Якщо плач постійно нападає (на) нього (і) коли він плаче, він відповідає йому постійно; він постійно в пастці, він встає і паморочиться в голові, він встає і стає на коліна. Він одужає від хвороби: його схопив бродячий демон рабісу.

Kali
Администратор

Сообщение Kali » 04 окт 2024, 13:41

pūlḫu šakinšu
ramānšu šupluḫ
urra u mūša puluḫtu irašši
він страждає від страху
він себе боїться
день і ніч він боїться

(pīqa lā pīqa) iparrud
(час від часу) він боїться

šunāti pardāti itanammar
він постійно бачить жахливі сни

šunātūšu pardā
його сни жахливі

pirittu irtanašši
ina kaṣâti ittanayyal
ina mūši igallut
він постійно боїться
вранці постійно лежить,
вночі тремтить від страху

ina mayyālišu igdanallut
у своєму ліжку він постійно тремтить від страху

ina šittīšu igdanallut
уві сні постійно тремтить від страху

urra u mūša inazziq
день і ніч йому нудно

ilu šarru kabtu rubû šuzzuqūšu
бог, король, вельможа і князь завдають йому неприємностей

iššuš
він хвилюється

ītanaššaš
він постійно хвилюється

libbāšu ītanaššaš
його libbu постійно хвилюється

ašuštu irtanašši
він постійно хвилюється

aptanallaḫu
Мені постійно страшно

palḫāku-ma adrāku u šutaddurāku
šunāte pardāte anaṭṭalu
Я страшний, затьмарений і затемнений
Я бачу страшні сни

dalḫāku dulluḫāku laʾšāku pardāku ḫamâku damâku
Я стурбований, засмучений, пригнічений, боюся, знерухомлений, судомний

ḫūṣ ḫīpi libbi gilittu pirittu ḫurbāšu artanaššû
У мене постійно виникають напади пригнічення libbu, тремтіння переляку, страху, тремтіння

ṣālta puḫpuḫḫâ nissata adirta ḫīpi libbi išīta dimīta ḫattu pirittu arratu diliptu qūla kūra lā ṭūb libbi lā ṭūb šīri iškunūni
вони наклали на мене сварки, суперечки, смуток, темряву, гніт ліббу, збентеження, конвульсії, паніку, страх, прокляття, безсоння, оціпеніння, запаморочення, ні радості ліббу, ні радості плоті.

ašuštu ḫatta u pirittu lā alāka(?) artanašši
У мене постійно хвилювання, паніка і страх, які не зникають!

nullâti ḫūṣ ḫīpi libbi ḫattu pirittu ša ina zumrīya šīrīya šerʾānīya
(Я відчуваю) віроломство, пригнічення ліббу,
паніка, страх у моєму тілі, у моїй плоті та у моєму šer’ānu

ātanaššašu
Я постійно переживаю

parid-ma ittenetbi
ḫādi u pārid
libbāšu iptanarrud
īnāšu parda
bēl amātīšu galit
libbāšu pīqa lā pīqa igallut
magal igallut-ma inâḫ